Home » Schola Maastricht

Jump to main content
Schola Maastricht

Welcome

Welcome to the website of Schola Maastricht.

Information regarding our first upcoming event:

Laetare felix Augia - Die Insel Reichenau im Lobpreis Gregorianischer Gesänge

Friday 10 May 2024

Augia-concert op vrijdag 10 mei 2024, 20.00 uur
St. Georgkerk, Oberzell, D-78479 Insel Reichenau

Cultureel werelderfgoed kloostereiland Reichenau - 1300-jarig jubileum (724-2024)

Schola Maastricht onder leiding van Hans Leenders, Hanne-Marie Janse en Mathieu Vermeulen, blokfluiten

In 724 stichtte St. Pirmin het Reichenau-klooster, een van de belangrijkste kloosters in het Bodenmeer-gebied naast St. Gallen. Het hele eiland met zijn drie middeleeuwse kerken staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ter gelegenheid van het 1300-jarig jubileum zingt de Schola Maastricht in de kerk St. Georg, waar acht wereldberoemde laat-Karolingische fresco's te zien zijn. De Schola bezingt de beelden in Karolingisch-Frankische gregoriaanse gezangen en legt vervolgens een link naar de heiligen Petrus en Paulus, Maria en Marcus, de patroonheiligen van de andere twee kerken.

De Schola onderzocht ook originele manuscripten, zoals het Office Antiphonary Aug. perg. 60, dat nu in Karlsruhe wordt bewaard, welk in 1516 met de prior Gregor Dietz naar Reichenau kwam. Twee antifonen ter ere van St. Marcus zijn zangklaar gemaakt en zullen als onderdeel van ons concert voor het eerst in meer dan vierhonderd jaar te horen zijn op de plek waar ze zijn ontstaan!

Liederen voor de drie eigen feestdagen van het eiland en composities van Hermannus Contractus (+1054) en Notker Balbulus (+912) ronden een op het eiland afgestemd programma af.

Zie ook www.reichenau1300.de.