Agenda » Schola Maastricht

Spring naar hoofdtekst

Agenda » Navigatie

Agenda


Laetare felix Augia - Die Insel Reichenau im Lobpreis Gregorianischer Gesänge

vrijdag 10 mei 2024

Augia-concert op vrijdag 10 mei 2024, 20.00 uur
St. Georgkerk, Oberzell, D-78479 Insel Reichenau

Cultureel werelderfgoed kloostereiland Reichenau - 1300-jarig jubileum (724-2024)

Schola Maastricht onder leiding van Hans Leenders, Hanne-Marie Janse en Mathieu Vermeulen, blokfluiten

In 724 stichtte St. Pirmin het Reichenau-klooster, een van de belangrijkste kloosters in het Bodenmeer-gebied naast St. Gallen. Het hele eiland met zijn drie middeleeuwse kerken staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ter gelegenheid van het 1300-jarig jubileum zingt de Schola Maastricht in de kerk St. Georg, waar acht wereldberoemde laat-Karolingische fresco's te zien zijn. De Schola bezingt de beelden in Karolingisch-Frankische gregoriaanse gezangen en legt vervolgens een link naar de heiligen Petrus en Paulus, Maria en Marcus, de patroonheiligen van de andere twee kerken.

De Schola onderzocht ook originele manuscripten, zoals het Office Antiphonary Aug. perg. 60, dat nu in Karlsruhe wordt bewaard, welk in 1516 met de prior Gregor Dietz naar Reichenau kwam. Twee antifonen ter ere van St. Marcus zijn zangklaar gemaakt en zullen als onderdeel van ons concert voor het eerst in meer dan vierhonderd jaar te horen zijn op de plek waar ze zijn ontstaan!

Liederen voor de drie eigen feestdagen van het eiland en composities van Hermannus Contractus (+1054) en Notker Balbulus (+912) ronden een op het eiland afgestemd programma af.

Zie ook www.reichenau1300.de.


Archief 2023


Festival Musica Sacra Maastricht - Misericordia (Barmhartigheid)

vrijdag 15 september 2023

22.00 uur: Basiliek St.Servaas (priesterkoor) te Maastricht, concert door Schola Maastricht o.l.v. Hans Leenders met Hanne Marie Janse en Mathieu Vermeulen op blokfluit.

Misericordia (Barmhartigheid)

Barmhartigheid is een centraal begrip in de Schrift, met name in het Boek der Psalmen. Dat is het motto van het komende Festival Musica Sacra Maastricht, dat plaatsvindt van 15 t/m 17 september 2023. De Schola Maastricht zingt een concert als onderdeel van het festival. Zie ook deze toelichtingen: één, twee.


Archief 2022


Festival Musica Sacra Maastricht - Exodus

zaterdag 17 september 2022

17.00 uur, crypte van de Servaasbasiliek te Maastricht

Concert in het kader van het Festival Musica Sacra Maastricht 2022.

De Schola presenteert gezangen uit de mis en het officie gebaseerd op het boek Exodus, de Psalmen en de nieuwtestamentische geschriften, waarin het thema Exodus zich ontvouwt.

Schola Maastricht o.l.v Hans Heykers

Zie ook de toelichting (Duits en Nederlands).


Barbara Laudanda Pro Christo Virgo Necanda

zaterdag 10 september 2022

17.00 uur, Sint-Servaas-Basiliek te Maastricht
Schola Maastricht o.l.v. Hans Heykers

Gezangen uit het officie van de H. Barbara. Bij gelegenheid van het jubileum van broederschap van H. Barbara St. Servaas te Maastricht (was opgeschort sinds 2020).

Zie ook het programmaboekje.

Barbara Laudanda

De Barbaragezangen op het programma zijn afkomstig uit een handschrift uit Tongeren. Het is het winterdeel van een antifonarium dat werd samengesteld vóór 1384. Het wordt nog steeds op zijn oorspronkelijke plek bewaard, als handschrift 63 van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Tongeren (nu Onze-Lieve-Vrouw-Geboortebasiliek). Het antifonarium bevat gezangen voor het officie of getijdengebed voor de tijd in het liturgisch jaar vanaf de Advent tot en met Stille Zaterdag; het Barbara-officie staat er op fol. 167v tot 173r. De volledige feestdag van Barbara, 4 december, werd in Tongeren uitgebreid gecelebreerd.

In dit concert zal de Barbara Hymn Exsultet celebres virginis invlite voor het eerst worden uitgevoerd: Hans Leenders schreef zijn Barbara Hymn in opdracht van de Maastrichtse Broederschap van de Heilige Barbara. Met deze opdrachtcompositie viert de fraterniteit haar vijfhonderdvijftigste verjaardag - in een document uit 1470 wordt ze bij name genoemd. De tekst van dit werk voor driestemmig mannenkoor a capella, komt uit de Vespers van het Feest van St. Barbara (4 december). De muziek is eigentijds, maar hoorbaar beïnvloed door het gregoriaans en de laatmiddeleeuwse polyfonie.


Orgelconcert "Messe de Pentecôte"

vrijdag 3 juni 2022

20.00 uur, Abdijkerk van Rolduc
Heyendallaan 82, 6464 EP Kerkrade
Entree € 5.00

Orgelconcert: "Messe de Pentecôte" van Olivier Messiaen (1908-1992)
Orgel: Jolanda Zwoferink, m.m.v. Schola Maastricht

Hier kunt u verdere informatie vinden: orgelkring-kerkrade.com
Download ook het programma-boekje.


Archief 2021


Barbara Laudanda Pro Christo Virgo Necanda

zondag 24 oktober 2021

15.00 uur Abbaye Saint-Maurice, 1, place de l'abbaye, L-9737 CLERVAUX, Grand-Duché de Luxembourg

Concert in het kader van "Dimanches du chant grégorien à l'Abbaye de Clervaux". Gezangen uit het officie van de H. Barbara.

De Barbaragezangen op het programma zijn afkomstig uit een handschrift uit Tongeren. Het is het winterdeel van een antifonarium dat werd samengesteld vóór 1384. Het wordt nog steeds op zijn oorspronkelijke plek bewaard, als handschrift 63 van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Tongeren (nu Onze-Lieve-Vrouw-Geboortebasiliek). Het antifonarium bevat gezangen voor het officie of getijdengebed voor de tijd in het liturgisch jaar vanaf de Advent tot en met Stille Zaterdag; het Barbara-officie staat er op fol. 167v tot 173r. De volledige feestdag van Barbara, 4 december, werd in Tongeren uitgebreid gecelebreerd.

Verdere informatie: zie cube521.lu en abbaye-clervaux.lu, als ook het programma-boekje (Latijn-Duits). Een versie in het Frans zal later beschikbaar komen.


Archief 2020


Openingsconcert Festival Musica Sacra Maastricht

vrijdag 18 september 2020

15.00 uur: Basiliek St.Servaas te Maastricht

Gregoriaanse gezangen rond het festivalthema 2020: "aanvaarding & berusting".

Schola Maastricht o.l.v. Hans Heykers
Henryk Górecki: Totus tuus (op. 60 / 1987)
Vocaal ensemble Lingua e Musica o.l.v. Patrick Vaessens

Hier vindt u het programmaboekje en een artikel met opname bij L1; zie ook www.musicasacramaastricht.nl.


Uitgesteld - Gemeenschappelijk Concert

zondag 22 maart 2020

Uitgesteld vanwege overheidsmaatregelen i.v.m. het Corona-virus.

14.30 uur: Grote Kerk te Venray, Mgr. Goumansplein, 5801 CZ Venray.

Gemeenschappelijk concert m.m.v. Schola Maastricht, VMK, Sing, De Zangers van Sint Frans. De bijdrage door Schola Maastricht bevat gezangen uit officie en miss van de huidige zondag "Laetare".

De bijdrage van Schola Maastricht omvat:
Uit: 1e vespers IVe zondag van de 40-dagentijd

 • Invitatorium: Deus meus in adiutorium
 • Hymne: Audi, benigne Conditor
 • Antiphona: In domum Domini + psalm 121
 • Antiphona: Si iniquitates + psalm 129
 • Antiphona: Sitivit anima mea + canticum Phil.2,6-9
 • Lectio breve 2 Cor. 6,1-4a
 • Responsorium breve: Attende, Domine

Uit: de mis van de IVe zondag van de 40-dagentijd

 • Introïtus: Laetare Jerusalem
 • Evangelium: Caeco nato
 • Communio: Lutum fecit
 • Tractus: Qui confidunt

De vier heemskinderen 7+

zondag 5 januari 2020

13.00 uur, Munttheater, Weert

16.00 uur, Munttheater, Weert

Zie de voorstelling op 13 oktober 2019.


Archief 2019


De vier heemskinderen 7+

zondag 8 december 2019

15.00 uur, Theater Heerlen

Zie de voorstelling op 13 oktober 2019.


De vier heemskinderen 7+

zondag 3 november 2019

14.30 uur, De Domijnen, Sittard

Zie het officiële programma en de voorstelling van 13 oktober 2019.


De vier heemskinderen 7+

zondag 27 oktober 2019

17.00 uur, Dendermonde

Zie de voorstelling op 13 oktober 2019.


De vier heemskinderen 7+

zondag 13 oktober 2019

16.00 uur, Maaspoort te Venlo

Familievoorstelling over afgehakte hoofden en verdronken paarden. Een project van Toneelgroep Maastricht samen met Schola Maastricht.

Michel Sluysmans: regie | Frans Pollux: tekst en spel
Marie van Vollenhoven: projecties | Manny Dassen: vormgeving

Heb jij wel eens iemands hoofd eraf gehakt omdat je ruzie had over een spelletje schaak? Waarschijnlijk niet, maar Reynout heeft dat dus gedaan. En is vervolgens jarenlang op de vlucht voor de wraak van koning Karel de Grote. Samen met zijn drie broers en zijn legendarische paard Beyaart houdt hij zich schuil in de Ardennen. Totdat Karel de Grote hen ontdekt. Alleen de dood van het paard Beyaart leidt tot een verzoening.

Het is een jaar of duizend geleden gebeurd, maar het is zó'n spannend verhaal dat het nu nog steeds verteld wordt. Het heet: De Vier Heemskinderen.

Frans Pollux, huisschrijver van Toneelgroep Maastricht, bewerkt (en vertelt) dit eeuwenoude verhaal - een van de oudste Nederlandse verhalen - tot een spannende eigentijdse familievoorstelling over broederschap en trouw. Met projecties van live-tekeningen door de jonge beeldend kunstenaar Marie van Vollenhoven. Met gregoriaanse zang uit de tijd van Karel de Grote door Schola Maastricht. En dus met dat afgehakte hoofd. Kom kijken, als je durft…

De Vier Heemskinderen is een historisch verhaal uit de regio. Opnieuw geïnterpreteerd en uitgevoerd als muziektheaterproductie voor iedereen van 7 jaar of ouder.

Een recensie door Tuur Devens.


Musica Sacra Maastricht

zaterdag 21 september 2019

10.30 uur, Keizerzaal Sint Servaas Basiliek Maastricht.

Concert in het kader van het festival Musica Sacra Maastricht.

"Tranen en troost" - Gregoriaanse gezangen over menselijke en goddelijke gebeden.

Gregoriaans is gezongen gebed. De ordening van de gezangen in de Mis en het Getijdengebed geeft aan deze gezongen gebeden specifieke thema's mee. De psalmdichter is doorgaans een anonieme bidder, die in de 'ik-vorm' of als 'wij' vraagt, bidt, jubelt en klaagt. Personages uit het Oude en Nieuwe Testament passeren de revue: Judith en Esther, de tien melaatsen, de blinde, de Kananese vrouw en -zeer prominent in dit programma- Jezus zelf in zijn gebed in de Hof van Olijven, in de zelden uitgevoerde, maar uiterst dramatische communiones van de Goede Week en tot slot in zijn belofte Petite et accipietis (bid, en ge zult verhoord worden).

Zie ook deze toelichting.


Singing the Lord's song in a strange land

donderdag 19 september 2019

11.45 uur tot 12.15 uur, Jan van Eyck Academie, Academieplein 1, 6211 KM Maastricht

Een internationaal symposium, georganiseerd door het Centrum voor Religie en Erfgoed van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) over de relatie tussen religieuze muziek en erfgoed, meer specifiek vanuit het perspectief van vrijwillige of gedwongen migratie. Gastheer is dr. Andrew Irving, universitair docent (Religie en Cultureel Erfgoed) aan de RUG. Met ruimte voor vraag en antwoord, met muzikale intermezzi.

Zie ook deze verdere informatie.


Bitten, Betteln und Flehen

dinsdag 11 juni 2019

18.00 uur: Klosterkirche Marienstern, D-01920 Panschwitz-Kuckau (Deutschland, Nähe Bautzen)

Concert in het kader van de "Congresso internazionale AISCGre", Gregorianische Gesänge aus Messe und Offizium.

Verdere informatie, vanaf febr. 2019 ook via: www.aiscgre.org.


Archief 2018


Vergelden-Vergeven-Verzoenen

zaterdag 10 november 2018

20.30 uur, Basiliek van de H. Amelberga, 6114 HE Susteren, Salvatorplein 1

Gregoriaans officie- en misrepertoire rond het thema "Vergelden-Vergeven-Verzoenen".

Hier vindt u een uitgebreide toelichting.


Gregorianikkonzert

zaterdag 29 september 2018

20.00 uur, Kloster Steinfeld: D-53925 Kall-Steinfeld

Concert bij gelegenheid van het "Jahrestreffen der Deutschsprachigen Sektion der AISCGre".

"Vergelten-Vergeben-Versöhnen": Gregorianische Gesänge aus Messe und Stundengebet. Hier lesen Sie eine Einführung in das Programm.


De vier heemskinderen 7+

zaterdag 22 september 2018

13.00 uur en 15.00 uur, Bordenhal te Maastricht

Zie het agenda-item van 20 september 2018 en een recensie door Tuur Devens.


Vergelden-Vergeven-Verzoenen

vrijdag 21 september 2018

23.00 uur, Bergportaal Sint Servaasbasiliek, Henric van Veldekeplein te Maastricht.

Concert in het kader van het Festival Musica Sacra Maastricht. Gregoriaans officie- en misrepertoire rond het thema "Vergelden-Vergeven-Verzoenen".

Hier vindt u een uitgebreide toelichting alsmede een radio-opname van dit concert.


De vier heemskinderen 7+

vrijdag 21 september 2018

19.30 uur, Bordenhal te Maastricht

Zie het agenda-item van 20 september 2018 en een recensie door Tuur Devens.


De vier heemskinderen 7+

donderdag 20 september 2018

19.30 uur, Bordenhal te Maastricht

Familievoorstelling over afgehakte hoofden en verdronken paarden. Een project van Toneelgroep Maastricht samen met Schola Maastricht.

Michel Sluysmans: regie | Frans Pollux: tekst en spel
Marie van Vollenhoven: projecties | Manny Dassen: vormgeving

Heb jij wel eens iemands hoofd eraf gehakt omdat je ruzie had over een spelletje schaak? Waarschijnlijk niet, maar Reynout heeft dat dus gedaan. En is vervolgens jarenlang op de vlucht voor de wraak van koning Karel de Grote. Samen met zijn drie broers en zijn legendarische paard Beyaart houdt hij zich schuil in de Ardennen. Totdat Karel de Grote hen ontdekt. Alleen de dood van het paard Beyaart leidt tot een verzoening.

Het is een jaar of duizend geleden gebeurd, maar het is zó'n spannend verhaal dat het nu nog steeds verteld wordt. Het heet: De Vier Heemskinderen.

Frans Pollux, huisschrijver van Toneelgroep Maastricht, bewerkt (en vertelt) dit eeuwenoude verhaal - een van de oudste Nederlandse verhalen - tot een spannende eigentijdse familievoorstelling over broederschap en trouw. Met projecties van live-tekeningen door de jonge beeldend kunstenaar Marie van Vollenhoven. Met gregoriaanse zang uit de tijd van Karel de Grote door Schola Maastricht. En dus met dat afgehakte hoofd. Kom kijken, als je durft…

De Vier Heemskinderen is een historisch verhaal uit de regio. Opnieuw geïnterpreteerd en uitgevoerd als muziektheaterproductie voor iedereen van 7 jaar of ouder.

Een recensie door Tuur Devens.


Sanfter Atem in rauer Zeit - Eine musikalische Pilgerreise

vrijdag 13 juli 2018

20.00 uur, Abteikirche Brauweiler: D-50259 Pulheim

Michael Villmow, Saxophon, Schola Maastricht, Leitung: Hans Heykers

Um das Jahr 800 atmet ganz Europa Gregorianik - einstimmige Gesänge, die Karl der Große verbreiten half. In ihrer Ruhe liegt die Kraft. Das Saxophon schwingt sich ein und nimmt uns mit auf eine Pilgerreise: Jerusalem, Rom Aachen, Maastricht. In rauer, friedloser Zeit bedarf es eines langen Atems, sich gemeinsamer Wurzeln zu erinnern. Schreiende Kontraste, sanfte Stimmen - immer wieder jedoch versöhnende Einstimmigkeit: dies soll das Erlebnis dieser musikalischen Nacht werden.

Siehe Jahresprogramm. Hier finden Sie das ausführliche Programmbuch.


De Vier Stadsdevoties van Maastricht

dinsdag 29 mei 2018

20.30 uur, Keizerzaal Sint Servaas Basiliek Maastricht.

Concert in het kader van de Heiligdomsvaart Maastricht 2018.

Verdere informatie volgt.


"In Principio" - In het Begin

zondag 14 januari 2018

15.00 uur,Basilika Sittard

Gregoriaans officie- en misrepertoire rond het thema "In Principio" - In het Begin. Hier kunnen we een uitgebreide toelichting, een flyer en het programmaboekje aanbieden.


Archief 2017


Festival Musica Sacra Maastricht

zaterdag 16 september 2017

13.00 u. Basiliek OLV (crypte): Gregoriaans officie- en misrepertoire rond het thema "In Principio" - In het Begin. Zie ook www.musicasacramaastricht.nl.

Hier kunnen we een uitgebreide toelichting en het programmaboekje aanbieden.


Festival Musica Sacra Maastricht

vrijdag 15 september 2017

15.15 uur, Basilica S. Servaas: Gregoriaans door leerlingen van het basisonderwijs i.s.m. Schola Maastricht. Korte presentatie als afronding van het educatieproject dat Ilse van Lieshout rond het festival entameert.

Hier vindt u het programmaboekje.


Gregoriaans & Orgel: "Gregoriaans, bron van orgelmuziek"

dinsdag 11 juli 2017

20:00 uur, Sint-Servaasbasiliek te Maastricht

Marcel Verheggen, Orgel - Schola Maastricht o.l.v. Hans Heykers

Zie hier het programma.


Archief 2016


Concert Gregoriaans & Orgel

zaterdag 26 november 2016

19:00 uur: Abteikirche St. Nikolaus, Brauweiler, D-50259 Pulheim

Hier vindt u het complete tekstboekje.


Musica Sacra Maastricht

vrijdag 16 september 2016

18:00 uur: Basiliek OLV (crypte): gregoriaans officie- en misrepertoire rond het thema van de barmhartigheid. € 10,00.

Hier kunnen we het programma en een uitgebreide toelichting aanbieden.


Nederlands Gregoriaans Festival

zondag 5 juni 2016

17:15 uur: Hervormde Kerk s-Hertogenbosch: Slotconcert

Hier kunt u de folder downloaden.

"Het laatste oordeel: ondeugd of deugd?" een Gregoriaans drieluik

Hier kunnen we een uitgebreide toelichting aanbieden.


Concert Gregoriaans & Orgel

zondag 20 maart 2016

15:00 uur, Basiliek OLV te Maastricht

Schola Maastricht o.l.v. Hans Heykers - Jo Louppen, Orgel

Hier kunt u een flyer downloaden.


Concert Gregoriaans & Orgel

donderdag 18 februari 2016

20:00 uur, Abteikirche St. Nikolaus, Brauweiler, D-50259 Pulheim

Concert in het kader '43. Orgelkonzertreihe': Gezangen uit de liturgie van Witte Donderdag - Schola Maastricht o.l.v. Hans Heykers - Jo Louppen, Orgel

Orgel Abdij Brauweiler: Weimbs 2012

Hier kunt u het programma vinden.

Hier vindt u het tekstboekje (Latijn-Duits)


Archief 2015


Gregoriaans Ontmoetingsweekend

zaterdag 24 oktober 2015

In 2015 vierde pastoor mgr. Fons Kurris zijn 80ste verjaardag. Dit bijzondere kroonjaar was voor de Schola Maastricht en de SGV Roermond reden hem op passende wijze te eren, daarmee waardering en dank uitdrukkend voor zijn inzet en betekenis voor de studie en de praktijk van het gregoriaans.

Lees meer over het "Gregoriaans Ontmoetingsweekend" op zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2015.

Lees meer over verloop en het programma van "studiedag semiologie" en "1e Dag van het gregoriaans"

Hier vindt u de Laudatio F. Kurris door J.B. Göschl.

Op sgv-roermond.nl vindt u de flyer, foto's en opname van "Dag van het gregoriaans" te Houthem-St.Gerlach.

'Een heel goede therapie' noemt pastoor Fons Kurris 'zijn' Gregoriaanse muziek. Hij heeft dan wel aangekondigd te stoppen als pastoor van de O.L.V. Basiliek in Maastricht, maar afscheid nemen van muziek, dat zit er niet in.


Concert Musica Sacra 2015 "De Weg"

vrijdag 18 september 2015

22.00 uur: Cellebroederskapel, Cellebroederstraat 4, 6211 PG Maastricht: ticket € 10,00

Thema concert: De weg van de bevrijding

Toelichting: Hier vindt u het programmboekje.


Archief 2014


Adventsconcert

zondag 7 december 2014

15:00 uur, St.Gerlach, 6301 KM Houthem

Download uitnodigingskaart en toelichting

Schola Maastricht o.l.v. Hans Heykers
Blokfluit Ensemble Lunet

Download programma


Adventsconcert

zondag 30 november 2014

15:00 uur, Grote Kerk St.Petrus Banden, Venray

Download uitnodigingskaart en toelichting

Schola Maastricht o.l.v. Hans Heykers
Blokfluit Ensemble Lunet

Download programma


Liturgisches Konzert

zaterdag 18 januari 2014

18:00 uur: Pfarrkirche St.Johannes Baptist, Kirchplatz, D-33129 Delbrück

Liturgisches Konzert: Das Leben des Heiligen Amandus

Gregorianische Gesänge aus der Abtei Elnone aus dem 9. und 10. Jahrhundert

Hier vindt u het complete programma.


Archief 2013


Concert Journées du Chant Grégorien 2013

zondag 13 oktober 2013

15:00 uur: Abdijkerk Clervaux (L)

Chantons la vie de saint Amand

Chants grégoriens de l'abbaye d'Elnone du IXe et du Xe siècle: Download programme


Musica Sacra Maastricht 2013

vrijdag 20 september 2013

22:00 uur: St.Pieter Boven: thema "Inkeer"

Gezangen rond St. Amandus, Nederlandse première

Geboren omstreeks 594 in de buurt van Nantes, zou Amandus aanvankelijk als kluizenaar in Bourges hebben geleefd. Na een pelgrimage van Maroilles naar Rome werd hij door de paus tot bisschop gewijd. Vanaf dat ogenblik predikte hij het evangelie in Noord-Spanje, Karinthië en Vlaanderen. Hij stichtte kerken en kloosters (onder meer de latere Sint- Pietersabdij en de Sint-Baafsabdij in Gent), waarvan de abdij van Elno (nu St-Amand-des-Eaux, zo'n 20 km ten zuiden van Doornik) wellicht de bekendste is. Van 647 tot 650 was Amandus bisschop van Maastricht. De gregoriaanse gezangen uit het officie dat Schola Maastricht tijdens dit concert uitvoert, dateren uit de late 9de eeuw, of het midden van de 10de eeuw. Gecomponeerd voor de feestelijkheden rond de herdenking van de stichter van de abdij weerklonken ze alleen in Saint-Amand. De gezangen zijn terug te vinden in enkele 12de-eeuwse manuscripten in de bibliotheken van Valenciennes, Douai en het Vaticaan.

Hier vindt u het complete tekstboekje.


Passieconcert Abdijkerk Rolduc

zondag 17 maart 2013

16:00 uur, locatie: Abdijkerk Rolduc, thema: Iudica me, Deus

De gregoriaanse gezangen van de 'eerste Passiezondag' (Graduale Triplex 120; Graduale Novum 88) staan centraal. Zang en orgelimprovisatie wisselen elkaar af.

Schola Maastricht o.l.v. Hans Heykers - Jan Raas, organist

Entree € 5,00. Meer informatie


Gezangen rond St.Amandus

zaterdag 9 februari 2013

17:00 uur, St.Thérèse (St. Amand, Frankrijk): meer informatie.


Archief 2012


Musica Sacra Maastricht 2012

vrijdag 7 september 2012

22:00 uur: St.Martinuskerk, thema: "Riten & Rituelen".

Rituele elementen uit het Sacrum Triduum Paschale: Witte Donderdag - Goede Vrijdag - Paaszaterdag


Nederlands Gregoriaans Festival te Ravenstein

zondag 17 juni 2012

16:00 uur, St.Luciakerk Ravenstein, m.m.v. Joep van Leeuwen, jazzgitaar.

Programma: Lambertus - Servatius - Amandus

Meer informatie, compleet tekstboekje

Foto: Jo Louppen

Beluister ook het responsorium Sancti Domini Lambertus op YouTube.

Foto: Peter Wijnhoven

Avondconcert Gregoriaans Festival 17-20 mei

zaterdag 19 mei 2012

20:00 uur, Watou, Schola Maastricht / Lundi Bleu.


Eerste Auditie Gregoriaans Festival 17-20 mei

vrijdag 18 mei 2012

14:30 uur, "Unam petii a Domino", meer informatie.

Programma:

 • INTROITUS Dum sanctificatus fuero, GrN 76
 • KYRIE cum Tropis Te Christe Rex supplices, Stingl 80
 • GRADUALE Iacta cogitatum, GrN 257
 • TRACTUS Ad te levavi oculos meos, GrN 78
 • GLORIA 5, GrN 437
 • COMMUNIO Manducaverunt, GrN 247

Avondconcert Gregoriaans Festival 17-20 mei

donderdag 17 mei 2012

20:00 uur, Wervik, Sint-Medarduskerk, Schola Maastricht / Lundi Bleu.


Archief 2011


Concert Savelbergklooster Heerlen

zondag 2 oktober 2011

19:30 uur, thema: De Vreugde der Wet.

Hier vindt u het complete tekstboekje.


Musica Sacra Maastricht 2011

vrijdag 16 september 2011

21:30 uur, OLV-Basiliek te Maastricht, thema: De Vreugde der Wet

Hier vindt u het complete tekstboekje.


Congresso internazionale AISCGre

dinsdag 31 mei 2011

20:00 uur, All Saints Church, Poznan, Polen

"Dedicatio Ecclesiae - Cantus universae" (Kerkwijding)

Hier vindt u het programma en het Graduale Locus Iste op YouTube.


Gregorianikfestival Gregorianik & Orgel

zondag 22 mei 2011

15:00 uur, St.Ludgerusbasilika, Essen, Duitsland

Orgelmuziek van Messiaen en Ahrens. Orgel: Sieglinde Ahrens

Hier vindt u het complete tekstboekje.


Archief 2010


Studiedagen Gregoriaans (15-16 oktober)

vrijdag 15 oktober 2010

Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging / Bisdom Roermond / Platform Gregoriaans

Rolduc, drie docenten zijn leden van Schola Maastricht.

Hier vindt u meer informatie.


Gezangen rond Sleuteloverdracht

zondag 19 september 2010

13:00 uur, St.Pieter-Boven, gezangen rond de sleuteloverdracht (Sint Pieter-Sint Servaas). Vertrek vanaf Theater aan het Vrijthof

15:00 uur, Basiliek H. Servatius, gezangen van de vespers van het hoogfeest 13 mei

Hier vindt u het compleet tekstboekje.


Musica Sacra Maastricht 2010

vrijdag 17 september 2010

21:30 uur, St.Martinus Wyck, kruisgezangen. Vertrekpunt: Onze Lieve Vrouwebasiliek

Hier vindt u het compleet tekstboekje.


Concert Kunstdagen Wittem

zondag 12 september 2010

20:15 uur, Kerk van Wahlwiller

Gregoriaanse gezangen rond St.Petrus en St. Servaas afgewisseld met orgelwerken van Fontana, Frescobaldi, Pasquini en Froberger.

Schola Maastricht o.l.v. Hans Heykers; Orgel: Hans Leenders

Hier vindt u het compleet tekstboekje.


Gregoriaans Festival 2010, Ravenstein

zondag 30 mei 2010

14:00 uur, RK Lucia-kerk, Schola Maastricht o.l.v. Hans Heykers, m.m.v. strijkorkest Lundi Bleu o.l.v. Carel den Hertog

Première opdrachtwerk "Welle of Mercy 4 Marian Antiphons for voices and strings" van Anthony Fiumara

Welle of Mercy (2010) 4 Marian antiphons for voices and string orchestra. Welle of Mercy was commissioned by the Dutch Gregorian Festival in 2010 and written for Schola Maastricht and the Lundi Bleu string orchestra. Musically, Welle of Mercy largely speaks for itself but I want to amplify on two of the antiphons. The second part, Regina Caeli, could not have been composed without Blue Lines by Massive Attack. It is a tribute to the producer of that album, Jonathan Peter Sharp (Jonny Dollar) who died far too young. Bizarrely, we share our birth date. In addition to the text of the Marian antiphon in the fourth part I have included a fragment of The Canterbury Tales written by Geoffrey Chaucer. One of his stories, The Prioress's Tale, features a little boy who sings Alma Redemptoris Mater every day on his way home from school. During one of those homeward walks the boy is done in by a Non-Christian. When his mother finds his lifeless body it miraculously starts to sing the Alma Redemptoris Mater. He tells that Mary appeared to him in a vision, put a grain on his tongue and that he will continue to sing until it is removed. Welle of Mercy is dedicated to Johan de Meij and Dyan Machan. - (Translation: Moze Jacobs)

Hier vindt u het compleet tekstboekje.

Gregoriaanse melodieën verslijten nooit; een gesprek met Anthony Fiumara.


Gouden priesterfeest pastoor Kurris

zondag 11 april 2010

Op 2 april 1960 werd pastoor Fons Kurris, muzikaal adviseur van onze schola, in de kathedraal van Roermond door de toenmalige bisschop van Roermond, mgr. Moors, priester gewijd, dit jaar dus 50 jaar geleden. Wij gaan dit gouden priesterjubileum in onze basiliek vieren op Beloken Pasen, zondag 11 april.

Om 16:00 uur zal pastoor Kurris voorgaan in de plechtige vespers. De Schola Maastricht onder leiding van Hans Heykers zingt de 'Secunda vesperae dominicae in octava Paschae' en Hans Leenders speelt op orgel enkele werken uit 'Tres Meditationes Sacrae' van Albert de Klerk.


Concert Kopermolen Vaals

zaterdag 20 maart 2010

20:00 uur, Centrum voor Kunst en Cultuur, thema: Bonus - bene - bene-dicere - Gezangen rond St.Benedictus

Zowel in tijd als lokatie verwijst ons concert van vandaag naar de heilige Benedictus, vader van het kloosterleven. Dit concert vindt namelijk plaats op de vooravond van de kerkelijke feestdag "transitus Benedicti" (het Heengaan van Benedictus), en bovendien ligt de Abdij St. Benedictusberg, die wij ook wel Mamelis noemen, niet ver hier vandaan.

De gregoriaanse gezangen in het algemeen, maar zeker de gezangen in dit concert zijn een bene-dire (uiting van waardering) op basis van wederkerigheid van de mensheid naar de schepper. Het woord benedire betekent overigens in het Italiaans ook zegenen.

Het concert is opgebouwd uit een vijftal deeltjes. Ons benedice begint in het eerste deel met de verbazing over de schepping, we formuleren een eerste bonus (goedkeuring). Hoe meer onze lofzangen in deel twee zich richting bene en benignus ontwikkelen, hoe rijker de melisma's en melodieformules zich ontvouwen. In het woord benedicere (zegenen) in het derde deel vindt de naam Benedictus zijn vanzelfsprekende verklaring. Wat onze tijd nodig heeft is het positivisme van Benedictus. Overal om ons heen moeten we de negatieve spiraal van male-dictio (haat en nijd) veranderen in een positieve beweging van bene-dictio (weldaad en welwillendheid).

De gezongen lezing in het vierde deel is genomen uit de biografie "leven en wonderen van Benedictus", samengesteld door paus Gregorius de Grote (540-604). Dit boek, het tweede boek dialogen, is de belangrijkste bron over het leven van de grondlegger van het kloosterleven. Het is geen biografie in de moderne zin maar een mystiek, stichtend theologisch geheel met expressieve symboliek. Met de beroemde leuze "Cor gerens senile" (Als kind al zo verstandig als een oude man.), die ook in het Responsorium prolixum "Fuir vir" geciteerd wordt, heeft menig geestelijke en adel zich in de middeleeuwen getooid. In het vijfde en laatste deel verwijdt zich ons blikveld van Benedictus tot de zegen voor de universele mensheid ("Venite benedicti Patris mei"). - Bernhard Pfeiffer / Frans Gommers

Hier vindt u het compleet tekstboekje.


Archief 2009


Europese conferentie van conservatoriumsdirecteuren

donderdag 5 november 2009

St.Jan te Maastricht (Vrijthof). Programma samen met een jazz-trio (19:00 uur).


Musica Sacra Maastricht 2009

vrijdag 18 september 2009

22:00 uur, St.Martinus Wiek, thema: "Man en Vrouw, schiep Hij hen".

 • Henco de Berg, orgelimprovisaties
 • Liesbeth Schepers, sopraan
 • Lucas Blommers, bariton
 • Frans Meewis, scenische adviezen

o.l.v. gastdirigent Alexander Schweizter

Schweitzer is theoloog en studeerde muziekwetenschappen in Rome. Hij leidt in Oslo de schola van de kathedraal (Consortium Vocale Oslo) en geeft les in gregoriaans aan verscheidene instituten in Duitsland, Italië en Noorwegen.

Hier vindt u het compleet tekstboekje.


Chorbiennale 2009

zaterdag 13 juni 2009

23:00 uur: St. Foillan, Aachen (D)

Gezangen uit de officies van Lambertus en Karel de Grote

Meer informatie: Chorbiennale

Download van het affiche: nederlandse versie - duitse versie

Hier vindt u het compleet tekstboekje.


Huwelijksmis te Maastricht

vrijdag 22 mei 2009

13:30 uur, kerk van St.Petrus en Paulus te Maastricht (Wolder)


Archief 2008


Festival Musica Sacra te Schijndel

zondag 19 oktober 2008

16:00 uur, Sint Servatiuskerk, Markt, Schijndel

Entree: gratis

Hier vindt u het compleet tekstboekje.


Gregoriaanse Jazz

donderdag 9 oktober 2008

9 tot 12 oktober, Gregoriaanse gezangen ter ere van Maria geven bij dit concert de thema's aan waarop jazzmusici gaan improviseren.


Festival Musica Sacra te Maastricht

vrijdag 19 september 2008

Kerk Sint Pieter op de Berg te Maastricht, entree € 5,-

Thema: "Getuigen: Belijders en Martelaren"

Tu es Petrus - Petrus als belijder

 1. De roeping van Petrus (Math. 4, 18-19)
 2. De Aanstelling van Petrus (Math. 16, 13.16.18)
 3. De belijdenis van Petrus (Joh 21, 15-18)
 4. De bevrijding uit de gevangenis (Handelingen 12)

o.l.v. Hans Heykers

Hier vindt u het compleet tekstboekje.


Paasconcert

zaterdag 8 maart 2008

16:00 uur, Eglise de l'abbaye des Benedictines (Luik)

Concert bij de afsluiting van een cursusdag door de Academie voor gregoriaanse muziek te Luik. Thema: Pasen.

Samen met een cursisten-schola en Patrick Wilwerth - orgel

18.00 uur. Eglise du Saint Sacrament

H. Mis met gezangen van de 5e zondag van de vasten (Iudica me)

Le groupe est très homogène : d'excellentes voix et une interprétation comme on l'aime, fruit d'une sémiologie intelligemment mise au service du texte et de la mélodie. La schola et son chef sont à bonne école : ils font partie de la Deutschprachige Sektion der AISCGRE (association internationale pour l'étude du chant grégorien, fondée par des élèves de Dom Eugène Cardine). Leurs corrections mélodiques du Graduale Romanum (Solesmes, 1974) sont tirées de la revue de cette association : Beiträge zur Gregorianik.
[Reactie van de organisator dhr Schyns n.a.v. het concert in Luik op 8 maart]


Archief 2007


Concert Visioenen van Eeuwigheid

zondag 25 november 2007

14.30 uur in kerk de Bies te Weert. M.m.v. Doortje Mesker (spreekstem) en een inleiding door A. Kurris.


Concert Visioenen van Eeuwigheid

zaterdag 22 september 2007

22:00 uur, m.m.v. Doortje Mesker (spreekstem).

Hier vindt u het complete tekstboekje.


Concert Audi Benigne Conditor

zondag 4 maart 2007

Om 15:00 in de OnzeLieveVrouwe-Basiliek in Maastricht.

O.l.v. gastdirigent Alexander Schweitzer (dirigent van de kathedraalschola van Oslo, zie Links pagina).

Met medewerking van Marcel Verheggen (organist).

Schola Maastricht geeft concert met gastdirigent.

Afwisseling van spijs doet eten zal Hans Heykers gedacht hebben, toen hij collega-dirigent Alexander Schweitzer uitnodigde om eens een weekend met de Schola Maastricht aan de slag te gaan. De twee dirigenten leerden elkaar kennen op een festival gregoriaanse muziek in Boedapest, en een en ander resulteert nu in een gastdirectie met de Schola Maastricht. Als afsluiting van dit weekend geeft de Schola Maastricht onder leiding van de gastdirigent Alexander Schweitzer een concert op zondag 4 maart om 15.00 uur in de Onze-Lieve-Vrouwe basiliek van Maastricht.

Schweitzer is theoloog en studeerde muziekwetenschappen in Rome. Hij leidt in Oslo de schola van de kathedraal (Consortium Vocale Oslo) en geeft les in gregoriaans aan verscheidene instituten in Duitsland, Italië en Noorwegen.

Schweitzer zal met de Schola Maastricht een programma instuderen en uitvoeren dat qua thematiek een voorspel vormt tot het Paasmysterie. De centrale teksten van het programma vormen de evangeliën uit de veertigdagentijd van Lucas over de beproevingen van Jezus in de woestijn, en van teksten van Johannes over de overspelige vrouw. Rond deze centrale teksten is een programma opgebouwd waarin zowel gezangen uit het misrepertoire en het officierepertoire voorkomen. Naast evangelieteksten klinken ook de hymne 'Audi benigne conditor', en de Magnificatantifoon 'Ecce tempus acceptabile', die de meer algemene inhoud van de vastentijd onderstrepen.

Naast het gregoriaans horen we ook enkele orgelwerken in dit concert. Orgelmuziek kent een lange traditie als muzikale opluistering van de christelijke eredienst. In de zestiende eeuw was het een vanzelfsprekend gebruik dat het orgel een of meerdere delen van een vocale compositie voor zijn rekening nam. Men spreekt hier van alterneren, het afwisselen van koor en orgel. Tijdens concert klinken de hymne 'Audi benigne conditor' en het Magnificat in deze afwisseling. Met name het Magnificat van de fransman Jean Titelouze is speciaal gecomponeerd voor deze alternatimpraktijk. Daarnaast speelt het orgel twee werken van J.S. Bach toegesneden op het thema van de veertigdagentijd te weten het koraalvoorspel 'O Lamm Gottes unschuldig' en een fuga over 'Meine Seele erhebt den Herren'( Magnificat), die daarmee een instrumentaal contrast vormen in dit vocale programma.

Het orgel wordt bespeeld door Marcel Verheggen, onder andere organist van de Sint Servaas basiliek in Maastricht.


Archief 2006


Festival Musica Sacra Maastricht (15-17 september)

vrijdag 15 september 2006

Een vesperdienst met gezangen onder de noemer 'de stigmata van St. Franciscus', een programma rond de officies die geschreven zijn door bisschop Stefanus van Luik.

Hier vindt u het complete tekstboekje.

Opluistering van een eucharistieviering, waar de schola onder leiding van Johannes Berchmans Göschl zal samenwerken met de Schola Monacensis uit München en de Nova Schola uit Maastricht.


1e Gregoriaans festival te Ravesteijn

zaterdag 10 juni 2006


Archief 2005


Concert voor Vriendenkring Weert 'Engelen en Duivels'

zondag 27 november 2005


Festival Musica Sacra te Maastricht

zaterdag 17 september 2005

'Engelen en Duivels' d.m.v. gezangen uit diverse bronnen werd hier een (bijna) integrale verklanking gerealiseerd van Matheus 4; 1-11 over de beproeving van Jezus in de woestijn en Handelingen 12; 1-11 over de bevrijding van Petrus.


Opening Limburgs Orgelfestival te Heerlen

vrijdag 15 juli 2005

Mis voor mannenkoor en orgel van Maurice Duruflé (i.s.m. organist Jo Louppen) en gregoriaanse gezangen rond Pinksteren.


Internationale Festival in Vac (H), 1-3 juni

woensdag 1 juni 2005

Een programma rond psalm 32 (met zowel Gregoriaans als Oud-Romeins repertoire) en een programma van mis- en officiegezangen rond het thema Heilige Oorlog met o.a de responsories Ubi est Abel en Omnes amici en de antifonen Doleo super te en Montes Gelboe. Besloten werd met de antifoon Absterget Deus, God zal alle tranen drogen.


Maastricht's Paasspel (Roermond)

zondag 29 mei 2005


Maastricht's Paasspel (Maastricht)

zaterdag 12 maart 2005


St. Truiden (B) Herodusspel van Munsterbilzen

zondag 9 januari 2005